Het zal niet de eerste keer zijn dat ik webbouwer ben genoemd. Terwijl ik toch echt webdesigner ben en me juist liever niet met de techniek bezig houd. Maar toegegeven; het รญs ook best verwarrend. Als je op zoek bent naar iemand om je nieuwe website aan uit te besteden, zoek je waarschijnlijk op webbouwer, webdeveloper of webdesigner. Iedereen noemt het weer anders. Maar er zit een behoorlijk groot verschil tussen!

Webdesigner

Een webdesigner (zoals ik) vertaalt jouw huisstijl door in de website, qua vormgeving en indeling. Het creatieve deel dus. Hetgeen wat jouw bezoekers straks te zien krijgen als ze op jouw website komen. De webdesigner maakt ontwerpen voor de pagina’s (wat in feite gewoon afbeeldingen zijn) en draagt deze – zodra ze door jou goedgekeurd zijn – over aan de webbouwer.

Webbouwer/developer

Met een mooi ontwerp ben je pas op de helft. We willen snel kunnen navigeren, dat we ons kunnen inschrijven op een nieuwsbrief en dat we direct een product kunnen afrekenen. Dit is het werk van een webbouwer (ook wel developer genoemd); het technische deel. Een webbouwer maakt dus een werkende website van mijn ontwerpen.

We hebben elkaar nodig

Voor het beste resultaat laat je een webdesigner en webbouwer samenwerken. Een webdesigner is meestal minder sterk in het technische deel, en andersom is een webbouwer vaak niet sterk in design. Ik huur daarom voor de websites die ik voor mijn klanten maak een webbouwer in. Zo heb jij nog steeds maar met รฉรฉn bedrijf te maken, maar weet je wel dat de bouw niet wordt afgeraffeld (en je bijv. een trage site met allemaal errors krijgt) en je geen rommelig, ongebruiksvriendelijk design krijgt. Ieder zijn vak en specialisme!

Let me know in de comments ๐Ÿ‘‡ Wist jij dit verschil? En heb jij weleens een site laten maken door รฉรฉn van de twee, of inderdaad een combi van beide?