Hoe je zelf gratis een professioneel logo kunt maken

Kijk, als ontwerper vind ik natuurlijk dat je je logo beter kunt uitbesteden aan een goede (!) ontwerper, dan zelf aanklooien. Maar ik begrijp best dat je als starter écht nog even geen budget hebt voor een professioneel logo. Ook al weet je dat je een goed logo nodig hebt voor een goede eerste indruk. Maar als je dan besluit nog niet te investeren in een professioneel logo en kiest voor gratis, doe het dan goed. Want van slechte logo’s worden we verdrietig.

Neem geen genoegen met je buurjongen

Oké, een goed logo is dus essentieel. Oók bij de start van je bedrijf. Je wilt natuurlijk niet met een achterstand beginnen. Maar hoe ga je dat regelen, als je daar nog geen budget voor hebt? Je zou je buurjongen kunnen vragen, aan de slag kunnen gaan met gratis maak-zelf-je-logo websites (waarbij je een standaard plaatje uitkiest en je bedrijfsnaam onder zet, waardoor jij als bakker hetzelfde logo krijgt als tig andere bakkers), of een wedstrijd uitzetten op sites als ontwerpenvoorgeld.nl (dat hij niet aanklikbaar is, is niet per ongeluk 😉 muhaha).

Je kunt gratis een cliché logo maken, maar als je dit matige geval wilt downloaden, moet je nog betalen ook…

Ik kan je alvast vertellen: de resultaten die daaruit gaan komen, gaan jouw mooie bedrijf met prachtige boodschap geen eer aan doen. Potentiële klanten gaan je met dat logo niet serieus nemen. Sterker nog, je zal een negatieve eerste indruk maken. Dat wil je niet als starter!

Zo kan ’t ook

Ik heb een betere manier. Weg met je buurjongen, weg met kant-en-klare logo’s die je met talloze concurrenten deelt, en weg met de lage kwaliteit van ontwerpwedstrijden. Jij kunt zelf een beter logo maken waarmee je een goede eerste indruk maakt. Ja, ook als leek zonder greintje creativiteit!

Ga voor een simpel, degelijk logo. Geen poespas, geen 3D-effecten, geen plaatjes, geen ingewikkelde graphics. Maar puur tekstueel. “Alleen tekst? Maar ik ben bakker en er moét een brood in m’n logo!”. Ja, alleen tekst. Want met een goed, leesbaar lettertype kan er weinig mis gaan. Sterker nog, het staat eigenlijk best profi! Denk eens aan Sony, Google en LinkedIn. Zitten ook geen plaatjes bij ?

Als je zelf krampachtig een plaatje van een brood (Google afbeeldingen, anyone?) erbij zet, gaat het er ook zo uit zien: krampachtig. En hey, een typografisch logo kan ook tijdelijk zijn, zodat je in elk geval kunt starten met iets degelijks. Zodra het gaat lopen kun je altijd nog dat brood professioneel in je logo laten verwerken. Of wie weet verrast die ontwerper je wel met een veel origineler idee, waarmee je je gaat onderscheiden van andere bakkers.

Maar ook met alleen tekst kun je superveel! De vormgeving van tekst noemen we typografie. Zo kun je spelen met dikte, kleur, lettertype, afstand tussen de letters en afstand tussen de regels. Maar speel niet te veel: less is more.

Puur typografisch: hier zit geen illustratie bij, maar is dat erg?

Got it! En nu?

Misschien twijfel je nog of je zelf je logo gaat maken, of dat je dit toch liever laat doen door een professional, om tijd te besparen en niet onzeker over het eindresultaat hoeft te zijn. Of gewoon omdat je niks snapt van computers en niet creatief bent.

Wil je het zelf proberen? Volg dan deze handleiding:

  1. Ga naar Vectr.com en klik op ‘Use online’ (tenzij je hem liever downloadt natuurlijk). Om je werk op te kunnen slaan (en later weer aan te kunnen passen) is het handig om een account te maken.
  2. Daarna krijg je een wit canvas te zien. Niet schrikken van al die knopjes, ik loods je er wel doorheen ? Gelukkig hebben we niet veel nodig voor een tekstueel logo.
  3. Eerst gaan we het canvas goede afmetingen geven. Klik linksboven op ‘Pages’. Linksonder bij ‘Page settings’ kun je de afmetingen aanpassen. Klik eerst even op de schakel tussen width en height zodat die uit staat. Meestal kom je voor een tekstueel logo wel uit de voeten met 1200 bij 500 pixels.
  4. In de zwarte balk links staat een onderstreepte T. Die moet je hebben. Dan klik je in je canvas en typ je je bedrijfsnaam.
  5. Rechtsboven kun je de grootte, het lettertype, de kleur etc. aanpassen. Weet je niet precies wat iets doet: probeer het gewoon uit 🙂
  6. Klaar? Eventueel kun je eerst nog het canvas passender maken om je logo heen (hoe krapper de rand om je logo staat, hoe beter). Dat doen we onder Pages -> Page settings.
  7. Exporteer je nieuwe logo met het 3e knopje rechtsboven (vierkantje met pijl). Sla hem sowieso op als PNG. Dat bestand kun jijzelf openen en gebruiken in je uitingen (bijv uploaden in Canva om in je Facebook-omslag te zetten).
  8. Opslaan als SVG is ook een goed idee, want die kunnen grafisch ontwerpers en webbouwers eindeloos vergroten zonder kwaliteitsverlies. Zelf kun je SVG’s zonder benodigde software helaas niet gebruiken.

That’s it! 🙂 Kind kan de was doen. Heel veel succe