Hee ondernemer! Supertof dat je jouw e-book of werkboek wilt gaan maken met een tempate! ๐Ÿ™‚ Op deze pagina leg ik uit hoe je e.e.a. aanpast met Canva.

Belangrijk! Maak eerst een kopie van het template

Voor je het Canva-template opent en enthousiast aanpassingen gaat doen: het is belangrijk dat je eerst een kopie maakt van het template. Jouw aanpassingen worden anders niet opgeslagen. Om aanpassingen te kunnen doen, moet je dus รฉรฉrst een kopie maken naar jouw eigen account.

Een kopie maken doe je zo:

  1. Klik linksboven op Bestand > Een kopie maken. Een kopie opent nu in een nieuw tabblad.
  2. Sluit beide Canva-tabbladen voor de zekerheid. Voordat je per ongeluk in het verkeerde bestand gaat bewerken ๐Ÿ˜‰
  3. In jouw bestanden staat nu ‘Kopie van [naam bestand]’. Je kunt deze naam aanpassen. Open dat bestand en verwijder het origineel.

De vormgeving aanpassen

Mocht je nog niet veel met Canva hebben gewerkt, dan heb je hopelijk wat aan de uitleg hieronder ๐Ÿ™‚ If you know your way around Canva, dan kun je dit overslaan.

Jouw huisstijl doorvoeren

Lettertypes aanpassen
Selecteer de tekst die je wilt aanpassen en klik linksboven op het lettertype. Hier kun je een andere selecteren. Staat het lettertype dat jij in je huisstijl gebruikt er niet tussen? Kies er dan eentje die erop lijkt en dezelfde sfeer uitstraalt.

Gebruik in ieder geval niet te veel lettertypes door elkaar, en vooral geen al te gekke lettertypes. Houd het rustig en leesbaar. Less is more!

Een ander lettertype kiezen

Kleuren aanpassen
Selecteer de tekst, of het vlak waarvan je de kleur wilt aanpassen. Bovenin kun je dan de kleur aanpassen. Heb je een stijlgids of brandboard? Haal daar dan de hexcode/kleurcode van je huisstijl vandaan, bijv #88A16B. Of vraag jouw logo-ontwerper wat de kleurcodes zijn, of kijk in een van je eerdere ontwerpen welke kleuren je hebt gebruikt. Consistency is key voor herkenning!

Foto’s aanpassen/toevoegen
Je kunt je eigen foto’s uploaden in Canva. Je kunt ook gratis stockfoto’s vinden op Pexels.com.

Om een nieuwe foto toe te voegen, upload je eerst je foto naar Canva en sleep je het daarna in je ontwerp. Met de handles aan de zijkanten kun je de grootte aanpassen en bijsnijden.

Om een foto te vervangen, klik je de betreffende foto die je wilt veranderen aan, en sleep je daarna de eerder geรผploade foto in de foto die weg moet. De nieuwe foto neemt dan de plek in van de oude.

De lay-out aanpassen

Als je meer ruimte nodig hebt voor tekst, kun je pagina’s dupliceren. Je kunt ze makkelijk naar een andere plek slepen door rechtsonderin op Paginabeheer te klikken (icoontje met 4 kleine vierkantjes). Vergeet niet eventuele paginanummers rechtsonderin aan te passen.

Je kunt ook zelf een beetje spelen met de lay-out voor afwisseling tussen de pagina’s. Bijv afbeeldingen op een andere plek zetten (of weglaten) en grotere tekstkaders maken.

Volgorde van pagina’s aanpassen

Links aanpassen

In Canva kun je links toevoegen aan elementen, die ook daadwerkelijk werken als je het e-book exporteert naar PDF. Bijv op de introductiepagina heb je een blokje met contactgegevens. En achterin natuurlijk je call-to-action!

Zo pas je een link aan:
– Selecteer het element dat klikbaar moet worden (bijv in de tekst klikken)
– Klik rechtsboven op het link-icoontje
– Voeg de link toe in het veld dat tevoorschijn komt
– Klik op toepassen. That’s it!

Links aanpassen

Exporteren

Ben je helemaal klaar? Dan is het tijd om je e-book/werkboek te exporteren naar PDF ๐Ÿ™‚ Dat doe je door helemaal rechtsbovenin op het pijltje naar beneden te klikken, en dan Downloaden. Kies daar voor PDF – Standaard. De andere optie (PDF – Afdrukken) genereert namelijk een onnodig zwaar bestand.

Document exporteren

Meer uitleg over Canva?

Wil je meer leren over Canva? Kijk dan eens bij deze tutorials.

Meer hulp nodig?

Wil je bijvoorbeeld dat ik meekijk en je ontwerp strakker maak? Of heb je helemaal geen zin om zelf in Canva te klooien en gooi je het liever over de schutting? Ik help je graag! Stuur me even een mailtje naar simone@supertiny.nl ๐Ÿ™‚