Bij een mooie missie hoort natuurlijk een mooi logo. En het liefst een logo met illustratie / beeldmerk / icoon (hoe je het ook wilt noemen), die precies weergeeft wat je doet, wat je boodschap is en wat de achterliggende gedachte achter je naam is. Niet niks om dat allemaal in een logo te verwerken. Niet onmogelijk, maar niet te doen als je geen logo-ontwerper bent.
Doe niet zo moeilijk met je logo
En daar gaat het vaak mis. Ik zie het zo vaak gebeuren: ondernemers die zelf een super ingewikkeld logo gaan maken. Ze proberen moeilijke concepten en achterliggende gedachten krampachtig te verwerken in een “plaatje” (ook wel het beeldmerk of de illustratie in een logo genoemd).
Alleen… niemand ziet die mooie gedachte erachter, behalve jij. Potentiële klanten zien vooral tierelantijntjes, ruis en een bedrijf die daarom niet zo serieus genomen hoeft te worden. Het concept gaat vaak helemaal verloren in te veel vormen, kleuren en effecten.

Beeldmerk
Voordelen:
Als het goed wordt gedaan, geeft het je een herkenbare visuele identiteit. De illustratie (in dit geval de hamster) kun je ook los gebruiken in je huisstijl. Je kunt makkelijker duidelijk maken wat je doet.
Nadelen:
Het is veel moeilijker om een concept te bedenken. De uitwerking moet zodanig gebeuren dat het niet goedkoop, knullig en onprofessioneel oogt. Daarom veel tijdrovender en kostbaarder.

Woordmerk
Voordelen:
Oogt al snel strakker en professioneler. Kan uniek en eigen gemaakt worden door een kleine ‘twist’ in de letters (zie logo verderop als voorbeeld). Hoeft minder “moeilijk” over nagedacht te worden en is dus sneller klaar.
Nadelen:
Je hebt minder elementen om terug te laten komen in je huisstijl. Vaak niet meteen duidelijk wat je doet (bijv als je je eigen naam gebruikt), maar dat kun je verduidelijken met een tagline.
Begin gewoon simpel
Maar weet je… je hoéft niet zo’n moeilijk logo. Je maakt zoveel meer indruk met een makkelijk logo. Een logo die staat als een huis en eenvoudig is. Geen beeldmerk, maar een woordmerk (dus puur met tekst, zonder illustraties. Hee, weer wat geleerd!). Lekker strak, clean en het zorgt vooral dat je er niet op vast loopt en dóór kunt. In ieder geval om mee te beginnen.

Een logo groeit met je bedrijf mee
Je kunt je logo altijd nog laten uitbreiden met zo’n beeldmerk. Bijvoorbeeld zodra je bedrijf lekker loopt en je er budget voor kan en wil vrijmaken. Een goed beeldmerk laten ontwikkelen is nu eenmaal kostbaar, dus helemaal niet gek om eenvoudig te beginnen. En een logo mag met je meegroeien.
Liever een eenvoudig logo waarmee je super professioneel voor de dag komt, dan een geforceerd toeters-en-bellen logo. Want echt, het oogt heel snel kneuterig en dat wil je niet uitstralen. Als je het doet, laat het dan goed doen. En een woordmerk is – als je het goed laat doen – prachtig, indrukwekkend en tijdloos; misschien heb je dat beeldmerk helemaal niet eens nodig. Lynn Vriesen fotografie gebruikt ook een elegant woordmerk die ik voor haar heb ontworpen.
Kan jouw logo ook cleaner?
Denk jij nu: “Shit, ik heb misschien ook wel een tierelantijntjes-logo”? Het is niet mijn doel om je onzeker te maken over je logo, maar wel om je bewust te maken. Dat het misschien wel eenvoudiger, simpeler en sterker kan. Misschien had je al twijfels en zag je al dat het beter kon.
Je kunt je logo altijd het beste laten ontwerpen door een expert (ieder zijn vak!). Bij mijn Basic Branding Kit krijg je ook een prachtig typografisch logo, mocht je je branding naar het volgende level willen tillen.
Doe je het liever zelf? Dan heb ik nog wat tips voor je.
Tips om je logo (met of zonder beeldmerk) cleaner te maken:
- Gebruik niet teveel kleuren, en ook niet te veel heftige kleuren bij elkaar.
- Gebruik geen ‘foute’ lettertypes die goedkoop en amateuristisch ogen. Het is alleen als niet-ontwerper best lastig beoordelen of een lettertype ermee door kan of niet, I know!
- Voor een chique, elegante uitstraling is het mooi om een lettertype als Playfair Display, Cormorant Garamond of Noto Serif te gebruiken.
- Wil je een wat strakkere look, gebruik dan juist een schreefloze, zoals Montserat, Lato of Open Sans.
- Less is more, dus weg met onnodige toeters en bellen die niks toevoegen. Veel doe-het-zelvers willen te veel in een logo proppen: doe het niet! Verwijder zoveel mogelijk ruis, totdat de essentie van je merk overblijft en kraakhelder wordt.
- Zet onderdelen niet te dicht bij elkaar; geef het ademruimte. Maar ook weer niet te veel 😉
- Zorg dat je tagline leesbaar blijft in verhouding met je bedrijfsnaam. Ook linksboven op je website!
Pas je deze tips toe op je logo? Dan heb je niks om je voor te schamen! 🙂 Onthoud: less is more, keep it simple en denk vooral niet te moeilijk. Uitbreiden, upgraden of aanpassen kan altijd nog. Het hoeft niet meteen perfect.
PS: sta je op het punt je nieuwe website te (laten) maken? Download dan gratis mijn snelgids voor jouw nieuwe website. Daarin staat alles wat je moet weten vóór je jouw nieuwe website gaat of laat maken.
Recente reacties